Saturday, April 24, 2010

Sandarkan Kepada Kenangan a.k.a A Moment 2 Remember

bayangkan tepon nie dalam anda.


Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.


lagi satu Gaban.
Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan .. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sebelah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang ingat...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu.sekotak 30 sen jek beb... cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu xpon rotan. Pukul tapak tangan...besar sket kne kt punggung.. kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen, nasi lemak 30sen air seposen jek kat kantin. time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM2000, BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu? dvd? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 6 inggit je.
kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, DingDang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, konda kondi 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik.buat roket pn de gak.. hmmm..ni pun kita main dulu ni.baling2 kapur laa.

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam . AIDS wujud sejak diorg lahir..CD pun wujud time diorg lahir..Michael Jackson dah putih dah time tu..Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru..Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer..Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control..dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive time skolah tanpa handphone... hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke

time aku kecik2 dulu.ada orang cakap aku suka gurl coz aku x bercakap dengan laki2.ouh..aku nak yang different.xmo arrr sama nie.ngeh23x
:
1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah ngn ipt kite dah kawin
3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah rendah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...
7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk bg dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...hehehe

some one tagged this story to me in my facebook.jo kita layan2 masa muda2 yang best dulu.

2 comments:

yaziith su anaz said...

isk,



sedeyla entri ni.
:(

SI GADIS said...

ouh..
sandarkan kepada kenangan